Cada 14 de desembre se celebra en diversos països del món el Dia Mundial del Mico. Aquesta data té l'objectiu de generar consciència sobre les 25 espècies que es troben en greu perill d'extinció.

Des de 2003, se celebra aquest dia a nivell mundial, encara que es desconeix amb certesa els seus orígens. Però sembla que part de la seva popularitat es deu als estudiants de la Universitat de Michigan, els Estats Units, que van prendre la data i la van convertir en un esdeveniment artístic amb exposicions d'escultures, pintures i fins a festes temàtiques en honor a tots els éssers simiescos, no sols els micos.

Existeixen 25 espècies al món que estan en greu perill d'extinció. Algunes d'elles són:

  • Goril·la occidental: estan classificats com en perill crític i s'enfronten a diferents amenaces, entre elles: la caça furtiva, les malalties (com el virus de l'ébola), la degradació i pèrdua d'hàbitat i el canvi climàtic. Distribuïts en la zona central i occidental del continent africà.
  • Sifaca sedós: es troben en selves del nord-est de Madagascar. La desforestació i la caça furtiva constitueixen les principals amenaces per les quals aquesta espècie es troba en perill crític d'extinció.
  • Orangutan de Sumatra: és una de les tres espècies d'orangutans que existeixen al món, sent aquesta la de grandària més petita. A causa de la fragmentació i pèrdua d'hàbitat i la caça il·legal, les seves poblacions han disminuït dràsticament i s'estima que continuaran decreixent en un futur pròxim.
  • Caputxí equatorià: es troba en la costa occidental central de Sud-amèrica. Segons recerques, s'estima que ha perdut al voltant del 90% del seu hàbitat natural (àrees boscoses) i, a més, la caça a causa del consum de la seva carn i el tràfic il·legal per a la seva venda com a mascota, constitueixen altres importants amenaces que el porten a estar avui en perill crític d'extinció.
  • Ximpanzé: El ximpanzé viu en selves i sabanes de les zones oriental i occidental del continent africà i és un dels primats més abundant i estès. En els últims 30 anys les seves poblacions s'han reduït principalment per la caça furtiva, la presència de malalties infeccioses i la degradació i pèrdua d'hàbitat.